From Bordeaux to The White House

Vrijdag 9 Juni 2017  was er weer de International  l’Avonture Peugeot Meeting in Bordeaux. Dit is een evenement van 3 dagen met tourtochten, lekker eten en drinken en veel gezelligheid. Omdat Bordeaux ruim 1.100 kilometer is, hebben we besloten om met de Peugeot 403 uit 1959 te gaan. Deze auto heeft de laatste jaren wat minder aandacht gekregen omdat we in Nederland meestal met de Peugeot D4A uit 1956 rijden. De koolstofdruklager was versleten, de waterpomplagers hadden speling en bij controle bleek er een bladveer van de vooras  gebroken te zijn. Omdat we waarschijnlijk meer dan 3.000 kilometer zouden rijden, was het beter om dit allemaal te repareren.

We vertrokken woensdag 7 juni naar Parijs . We maakten daar wat foto’s en hebben lekker gegeten. We sliepen in Arpajon, net buiten Parijs.  Via de RN20 daalden we af naar Bordeaux. Omdat een Route Nationale iets meer tijd kost (wat overigens helemaal niet erg was), kwamen we pas om 7 uur ’s avonds aan in ons Hotel in Bordeaux . We spraken af om te gaan eten met Klaas Kostelijk van de APH club. Hij was al een week in Frankrijk met een mooie Peugeot 203 Découvrable  uit 1951. Het was heet in Bordeaux  erg heet. Gelukkig was er airco op onze kamer .

Vrijdag  hebben we lekker uitgeslapen. Reizen met die hitte is best vermoeiend. Rond 3 uur ’s middags mochten we onze auto parkeren aan de rand van de Garonne. Bij ‘Maison Écocitoyenne de Bordeaux’ was een grote parkeerplaats gereserveerd voor meer dan 100 klassieke Peugeots. Er hing  een gemoedelijke sfeer. De auto’s waren geselecteerd op type en bouwjaar. Tegen de avond  hadden we een opening in een mooi paleis. We genoten van heerlijke hapjes en wijn.

Zaterdagochtend stond een mooie tourtocht door Bordeaux en omgeving op het programma.  Leuke straatjes, heuveltjes en prachtige uitzichten. Ondanks de hitte waren er geen technische problemen of koelproblemen. De dag werd afgesloten in Gala  bij  ‘Château du Taillan’, een mooi wijnhuis uit 1896  met landgoed en wijnkelders.

Zondag 11 juni, de laatste dag van de IAPM2017  was warmer dan warm.  De tourtocht leidde ons door de wijnvelden, over echte Franse wegen, hobbels, heuvels en dalen.  Iets na de middag arriveerden we bij ‘Château Soutard’, een wijnhuis met een prachtige tuin, waar we een warm en koud buffet kregen. 

Het was een mooi weekend in Bordeaux, maar omdat het te ver was voor een weekendje, hebben we er meteen maar een vakantie van gemaakt. De planning was om er nog een paar dagen te blijven, maar door de hitte besloten we terug te rijden naar Saint Malo.  Daar hebben we een paar dagen van alles bekeken, zoals de Mont-Saint-Michel en Dinant . De temperatuur was iets aangenamer, maar het was nog steeds warm.

To the White House – Queens Hill Rise (GB)

Onze volgende rit ging naar Calais. Tijdens de Tour du Péloponnèse in Griekenland vorig jaar, ontmoetten we Julian en Sarah uit Ascot, Engeland. Nou heb ik niks met Engeland, maar ik zag er toch de lol wel van in om met er met de 403 heen te reden. En dus werd de Tomtom op Ascot ingesteld. De boottocht duurte maar een klein uurtje. Je kunt Dover zien als je in Calais op de boot staat. Het is dus nooit ver zwemmen, mocht de boot zinken.  

Het links rijden is goed te doen, ook de rotondes kun je niet fout doen. Maar bij kruisingen en afslagen moet je even opletten. Je rijdt zomaar naar de ‘normale kant’ van de weg. Nu weet ik niks van Engeland en Ascot, maar er waren die week paardenraces en dat geeft veel drukte. Julian en Sarah wonen in ‘The White House’ en hij heeft ook nog eens Bush als achternaam. We kregen een mooie tourtocht  door hun prachtige omgeving. Ik moet bekennen dat het hier erg mooi is, met ook een rijkdom aan dikke vette auto’s. De Mclaren- en Jaguardealer zitten in het dorp. Iets verderop is het kasteel van de Koningin. De wegen en huizen lijken net een filmset. De mensen in het verkeer zijn erg  vriendelijk, voorrang geven zit er standaard in. Fransen zijn meer van de claxon en de handgebaren. We hebben genoten de Engelse gastvrijheid van Julian en Sarah, hun mooie huis en het lekkere eten.

Maandag 19 juni weer terug naar Calais. Onderweg heerlijk gegeten in Brugge (België) en  weer door naar huis. De Peugeot 403  heeft het geweldig gedaan. 3.620 kilometer zonder  problemen. Ik heb in Saint-Malo de kleppen gesteld. Vermoedelijk door de hitte, het rijden op LPG en doordat we lange stukken 110 kilometer per uur reden, waren de kleppen iets verlopen waardoor de motor aan vermogen verloor. Anderhalve liter olie bijgevuld en de koelvloeistof was nog steeds op peil. Een mooie voorjaarsvakantie om op terug te kijken.

Edward en Mirjam van Zanten