International l’Avonture Peugeot Meeting 2019

Na alle kinderziektes en aanloopproblemen was de Peugeot 402 weer helemaal betrouwbaar gemaakt  voor langere afstanden. We besloten om met de Internationale Peugeot Meeting mee te doen, begin mei.  Omdat de  kruissnelheid van de 402 op 90 kilometer per uur ligt, vermeden we de snelwegen. De afstand van 240 kilometer betekent een reistijd van 4 uur. Als je daar een dag voor  uittrekt is dat prima te doen.

We reden via Eindhoven naar Weert met een middagpauze in Maastricht. We waren een dag eerder vertrokken, maar op donderdagmiddag is het ook gewoon druk aan het Vrijthof . Het was fris en zonnig, dus lekker op het terras buiten wat gegeten. Na ons vertrek begon het een beetje te regenen. Hoe verder we richting  Houffalize reden, hoe harder het ging regenen. De wissers van de 402 werken niet zo best. Daarom had ik de ruiten behandeld met Rain-X. Zodoende houd je toch zicht zonder de wissers te gebruiken. Rond 4 uur ’s middags kwamen we aan in Hotel Vayamundo, schitterend gelegen in de Ardennen. Het welkomstcomité van de Peugeot Club België alias ‘de gele hesjes’ (ze hadden de gele jassen en truien al klaar voordat de gele hesjes in Frankrijk begonnen) stond alle gasten netjes op te wachten voor informatie en een welkomstwoord. Het toeval wilde dat we kamernummer 402 kregen. 

Vrijdag 3 mei  kwamen de meeste van de 145 Peugeots naar het Hotel. De bouwjaren  varieerden van 1905 tot 2018,  dus bijna alle types en soorten waren aanwezig. De Peugeot Type 49 was de  oudste. Een schitterend model en helemaal top gerestaureerd. Voor de parapluhouder was  zelfs een nieuwe mand gevlochten.

’s Avonds was er een buffet  voor alle hotelgasten. Zaterdagochtend mochten we om 9 uur starten. Het was fris en nat buiten.  De reis ging  naar de Grotten van Han, een mooie tocht van ruim 76 kilometer. 

Het werd kouder en kouder. Gelukkig hadden we een werkende kachel aan boord, die het aangenaam maakte. De temperatuur daalde tot 3 graden onder nul en de omgeving werd steeds witter. Het had die nacht hier en daar gesneeuwd. Dat leverde sprookjesachtige taferelen op. Het was echt geweldig; de sneeuw op de takken van de bomen had sommige stukken tot een tunnel omgetoverd. 

Bij de Grotten van Han hebben we heerlijk geluncht. Sommigen die alleen open reden, zoals de Torpedo, konden weer op temperatuur komen. Na het bezoek aan het wildpark volgde etappe 2, een rit van 65 kilometer naar Mont. Daar kregen we een drankje van het feestcomité.  Het was, ondanks het weer, een mooie route tussen alle bergen en heuvels.

Zaterdagavond was de feestavond met als kledingvoorschrift stadskleding. Er zat een DJ op een Peugeot Triporteur (driewieler) die was omgebouwd tot DJ-tafel. LP-muziek zorgde voor de juiste sfeer. Een avondvullend programma met veel wijn en lekker eten. 

Zondagochtend stonden we vroeg op. Om 8:45 uur vertrokken we richting Bastogne. Niet voor de koekjes, maar voor het War Museum. Indrukwekkend op 5 mei. Via een headset werd het verhaal van de oorlog verteld door vier personages. Verschillende decors zorgden voor de beleving van het gevoel van toen. ’s Middags genoten we in een grote tent van een heerlijke barbecue en een koud- en warm buffet​.

De IAPM 2019 zal als een ‘4 jaargetijdenrit’ de boeken in gaan. We hebben alles meegemaakt: zon, sneeuw, regen, kou en warmte.

Maandagochtend reden we weer rustig huiswaarts. Al met al reden we 700 kilometer met een gemiddeld verbruik van 1 op 12. Er ging 1 lamp stuk, een new old stock exemplaar met bajonet aansluiting, waarschijnlijk door het hobbelige wegdek. Verder was de 402 redelijk tot acceptabel waterdicht. We blikken terug op een mooi evenement in een prachtige omgeving.