Knipperlicht Peugeot 203 en Peugeot 403 geheimen

Hoe een knipperlicht repareren van een Peugeot 203 of een 403 (vooroorlogse modellen)? Deze Peugeots hebben een gedeelde remlicht en knipperlicht. Ik heb goed nagedacht over de schakeling. 1 remlicht schakelaar, 2 remlichten en 2 knipperlichten (zelfde lampje). Het geheim zit in de richtingaanwijzer schakelaar. Daarin wordt het remlicht signaal gesplitst naar links en rechts. In ruststand als je remt gaat de + naar het linker en rechter achterlicht. Op het moment dat je het linkse knipperlicht aanzet wordt het remlicht signaal links onderbroken en verbonden met het knipperlichtrelais. Rechts zal het remlicht gewoon blijven branden , en links gaat die knipperen.

Nu heb je diversen Peugeots met knipperlicht armen , die vroeger + aan kregen  en niet gingen knipperen. Alle extra lampunits die betrekking hebben tot richtingaanwijzers zijn meestal niet zo mooi. Dus ideaal om de remlichten te combineren met de knipperlichten achter op de auto . Ik gebruik hiervoor 2 x Bosch relais met 5 pootjes en 2 x knipperlichtrelais.

Hierbij een eenvoudig schema met voor een Peugeot 203 of 403 of vooroorlogse modellen.

Het Bosch relais pootje 30 en pootje 87A staan in ruststand verbonden , als je remt  gaan de remlichten branden. Het rem signaal gaat naar het linker en rechter relais toe.  Beide remlichten gaan aan. Dus 87A wordt verbonden met de remlicht schakelaar.  Beide 87A  in schema komen aan elkaar naar remlicht schakelaar . Nummer 10  is de gewone verlichting van de achterlichten. Pootje 85 is massa.

Als je de richtingaanwijzer naar rechts aanzet loopt de + via schakelaar naar het Bosch relais , dit relais wordt geactiveerd. Pootje 87 wordt verbonden met pootje 30. Nu gaat het lampje knipperen. Ook de plus activeert het knipperrelais op B+ . Uitgang L  gaat knipperen. E- is massa. De draad voor rechts na knipperlicht schakelaar kan je verbinden met het eventuele richtingaanwijzer armpje. Sommige kan je alleen aan zetten en brand het lampje continu. Sommige gaat het lampje pas aan als de arm omhoog gaat. Dan kan je die draad ook op L aansluiten zodat het lampje  in het armpje knippert. De schema’s zijn getekend voor de armpjes die alleen aan of uit kunnen en niet knipperen.

.